School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do rugadh Eogain Ruad inaice Cíll-Áirne agus fear ana glic agus ana laetheannta do b'eadh Eoghain Ruad, lá amháin do bhí sé ag gabháil a bhótair ar a shuaimneas agus do connaic sé garsún ag baint prataí agus do bhí sé mar mac a bhráthair féin.
    Do chuaidh Éoghain isteach cuige agus d'iarr sé é seo ar :- '[?] na gcranna Cúmhra'. Isé arsan buacaill agus is siad agus do tosnuig an beirt aca ag cainnt le na chéile mar gheall ar rúdaí.
    Sa deire dubhairt an buacaill "isiad seo na cranna cumhra agus isé seo an torad a fásan fúta" ar seiseann "ag iompócad a agaid fé dhéin na prátai go léir a bhí bainte aige.
    Do labhradar le na chéile ar fead tamaill maith ansan agus do bhí Eogain Ruad ag gáiridhe cuige féin as an rud adubhairt sé.