Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

mar dheall ar an lá na dhiaid sin.
    Dubhairt sé leis féin "go mbeadh sé ag ól airís amáireach." Nuair a bhí sé ag teacht abhaile bhí sé air meisce agus nuair a bhí sé ag dul thar abhainn do tuit sé isteach agus do bhí sé ag snámh ar feadh tamall. Nuair a tháinig sé amach.
    Do bhí sé go léir fluich agus chuaidh sé isteach i dtig éigin a bhí ar thaobh an bóthair agus d'iarr sé "loístín na h-oidhche" agus do fuair sé é nuair a bhí sé ag dul i chodhladh do cuir sé a h-eadaighe go léir le h-ais na teine ag trimiughadh.
    Nuair a bhí gach aoinne sa tig na chodhladh go sámh do bhí an fear saidhbhir ag caint agus ag siubhal mórthímpeall an t-seomra do bhí sé ag caint cómh h-árd san gur dhúisig sé gach duine a bhí sa tig ansan d'eirig fear an tíghe agus dúbhairt sé leis an fear saidhbhir "cad na thaobh ná théigheann tú a chodhlad duit féin agus ná bí mar sin," agus dúbhairt an fear saidhbir "mind your own business please
    Bríghid Ní Donnabhaín
    An Cheapach Thiar, Co. Cork