Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Ní bhíodh acht dhá béile acu fadó an breicfást agus an supéar. Ní bíodh acht aon béile acu ins na laetheannta gairid do ithidís an breicfást fé mar is gnátach agus d'ithidís an supéar tímcheall a cúigh a clog. Uaireannta do dheinidis beagáinín oibre roimis a mbreicfást ar maidhin. Sé an bíadh a bhíodh achu ná corcán litin mhine buidhe agus braon bainne úaireannta. In aimir an Ghorta is amhlaidh a phiocadís na neanntóga agus bheiridís íad agus bruadhaidís íad meascaidís ím críotha agus bin é an bíadh a bíodh acu úaireanta. Núair a bhídís chun císte do dheanamh, is amhlaidh a brúidhaidís an coirce le dhá chloich móra agus tá cuid acu le feiscint fós. Uaireanta eile do dheinidís císte do'n min bhuidhe agus cuididís gráine plúr ann chun é chur le chéile. Ní bhíodh prátaí acu acht go h-anam. Sé an saghas bórd a bhíodh acu ná ceann agus aon cos