Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Derryconnery, Co. Cork
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Aoinne ná bheadh pósda roimis Caedaoin an Lúathraidh, caithfidh síad dul go dtí na Sceilgí chun pósadh. Oileán iseadh íad atá ar an dtaobh thúaidh de Condae Cíarraidhe agus an pineós a gheobhadh síad ná go mbíonn síad stracaithe leis na sliogáin i dtreó is ná raghaidís ann a thuilleadh.
    Seán Ó hÚrdail
    Loughavaul, Co. Cork
  2. Lá le Pádruig bhíodh na h-aodhruithe ag aodhreacht na mbó sar a dtuitfidís ar meisce ag coimeád na ba ón uisce agus is minic a bhíosa féin aodhreacht, bhiodh teine againn agus [?] a bheiriú ubh dúinn fhéinigh.
    Suim blíanta ó shin bhí lamhana ag dhéanamh cleamhnais ins an Inid agus núair a bhí an cleamhnas déanta acu bhí beagáinín mearbhall eadhtora mar gheall ar na tabarfadh t-ógánach