School: St Brigid's Convent, Goresbridge (roll number 15695)

Goresbridge, Co. Kilkenny
Sr. Aibhistín

1. Ritheann ceann de sna sean bóithre an ghoirid do'n áit seo. "Slighe Dála" is ainm do'n Bhóthar so agus tá an-bhaint aige le stair na tíre seo. Ní raibh cead ag na Sasanaigh feidm do bhaint as fadó gan táille do dhíol ag Droichead leithghlinn mar bhí Dún ag na Sean Gaidhil san áit seo agus ní bídís sásta na Sasanaig do leigint tré na bfearann. D'réir na sean daoiní ní'l sa bhothar so ó Nás na Ríogh ach craobh de'n sean bhothar. Bhain [?] feidm as mbóthar seo an uair a bhí na Cóistí aige i gCóir an turais ó Bhaile Cleath go dtí Pórclairge. Sadadh an coiste sa tig ósta san "Dair Ríoghamhail". Tá an Tig Ósta san in a seasamh fós bíod is go bhfuil a ré caithte.
    Siar ó dheas tré Dún Longa, "Bearbha Ath Cóir." "Áth Cóir" agus Caisleán Ceallaigh a gabhann an bothar so ó'n Dar Rioghamhail.
    Do gabh muinntir Loch Garman ar bhothar so sa bhlian nóca a h-ocht ar an