School: Drom Loiste (roll number 5113)

Drumlusty, Co. Monaghan
Seán Ó Maoláin

1. (continued from previous page)
    go raibh loch ‘na thimcheall. Taréis tamaill thug an bó chúil fheachaint siar agus chonnaic sí an loch. Tháinig d’eisteann ar an mbuin nuair a chonnaic sí an báinne ag dul amudha agus ní dhearn sé ceo na frighde ach an cos a tharraingt, speach a thabhairt do’n mhnai idir an dá súil. Bhroch léi annsin, thugh an fhairrge uirthi fein, radharch ní fhachtas uirthí ar thalamh na h’Éireann ó shoin.
  2. Tá tobar in-aice na n-áite luaidhte thuas ar a dtugtar Tobar Lastra, agus deirtear go bhfuil dá naoimh curtha ann – Naomh Clara agus Naomh Lastra. Téigheann daoine chuig an tobar gach céad Domhnach de Lughnasa agus Bealtaine.
    Bhí sgrín de Naomh Adhamnáin san gceanntair sin freisin ach sgriosadh é in aimsir na Lochlannach san naomhadh aois.
          1. games
    Aodh Ó Dubhthaig