School: Drom Loiste (roll number 5113)

Drumlusty, Co. Monaghan

7. Laetha a óige.
    8. A athair timcheall 50 bl.
    9. An seoladh thuas.
    Caisleán Manann 8-1-'39
    In aimsir Naoimh Padraig do mháir draoi i gCaisleán Manann ar a dtugadh Manann mar ainm. Níor mhaith leis an naomh agus bhí droch fhuadar faoi dó go minic. Uair amháin d'iarr sé ar Pádraig teacht ar chuaird chuige, bhí sé ar tí an naomh do mharbhadh tré nimh do chur 'na bhiaidh ach thug an cailín aimsire rabhadh in am dó, bhí an naomh sábháilte. Is mar gheall ar an droch gníomh sin a chuir Naomh Pádraig air fanacht i mbuidéal 'san loch, go bhfuil an buidéal san loch go fóill. Bhí ór ag Manann i bpóta agus slabhradh as. Bhí an slabhradh le feiceáil ar bhárr an uisge go minic agus deireadh gur féidir le uimhir áirighthe d'eachaibh bhána nach raibh marcaigh ortha
    Aodh Ó Dubhtaig
    Feirmeoir