School: Drom Loiste (roll number 5113)

Drumlusty, Co. Monaghan
Seán Ó Maoláin

1. Toisg go bhfuil dúnta le fághail go flúirseach san cheanntar, creidtear go bhfuil sidheóga go fluirseach sna dúntaibh agus go bhfeictear solus aramhbárr go mall san oidhce agus go gcloistear ceol binn go mion minic. Deir sean daoine na h-áite nach ceart crann a fhásas leis féin do bhaint nó teach do thógáil idir dhá dún go gcuireadh sé isteach ar bhealach na sidheóga.
    Le déidheadhnaighe tógadh teach idir dhá dún ach ní raibh sé ach críochnuighthe nuair a dóghadh é. “Lios Caoin” a tugadh air, agus deir daoine na n-áite gurbh iad na sidheóga a dhoigh é.
    Creidheann na daoine go léir timcheall Dromloiste, creideann siad go bhfuil taidhbhse agus sidheóga ann, go bhfacha a athaireacha iad go minic agus gur minic fadó a ghoid na sidheóga paiste no leanbh breagh agus gur fhág siad paiste gránda ‘na áit.