Scoil: Cnoc na Bró

Knocknabro, Co. Kerry
Mícheál Ó Scannaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tíghe á sníomh. Ní fada airís do dtáinig bean eile agus trí adharc uirthe agus mar sin dóibh go raibh an seachtmhadh bean tagaithe agus bhí seacht adharc uirthe sin. D’iarfhuig sí díobh a raibh puínn déanta acu agus dúbhairt bean an tíghe go raibh sé beagnach críochnuighthe acu.
    “Very well má seadh” adúbhairt coileach na seacht n-adharc, “dein císte dhúinn chaithimíd suipéir mór a bheith again fós anocht.” Do dhein sí an císte, dúbhairt sí léi annsan uisge a chuir ins an corchán mór chun feóil a bheiriú dhóibh, “Níl aon feóil agam” adúbhairt an bean bocht. Chuir síos an corcán ar éagchuma. Gheóimíd féin feóil cun é a cur ann. B’é Toil Dé ná raibh a dhóthin uisge istigh aici cun é cuir isteach sa corcán si chaith sí dul amach ghá dhíaraidh.
    Nuair a bhí sí imighthe amach dubhradar le céile “is beag é do cuid feóla ar nóimeat agus is mór é do cuid annair the.” Bhí sí ag cuimhneamh chúca féin cad a deanfhadh sí nuair a labhair an t-aingeal caoinleacht léi agus dúbhairt sí “tú féin atá le cuir á beiriú sa corcán.” Annsan dúbhairtan t-aingeal
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”