School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Do bhí Ár Slánuigtéoir agus a mháthair ag siubhal rómpa ionnus na beadh aon easachán le cur le éinne a bheadh ag lorg a ndéirce. Ní raibh sé ag fágailt Lóistín in aon tig dá raibh siúbhalta aige. Bhí sé buidhiú gréine agus na buaibh a' seólad ag na daoine taréis aid do bheith crúidhte. Deinead ar fé dhéin tighe a chonnaiceadar uatha. Bhí fear a tighe na gcoinne. Dúbhairt sé leo dul go dtí an tig agus go bhfaighidís Lóistín ann. Do chuadar ach ní fhágfadh bean a tige istig iad. Bhí fear a tighe 'na gcoinne arist agus iad ag iompó ón dtig. D'iarr sé ortha cad na thaobh nár fhanadar sa tig agud dúbharadar leis ná leigfeadh bean a tighe istig iad. Thug sé leis
    Siobháin Ní Mhainnín
    Cathair Bó Sine, Co. Kerry