School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. Long bádad - Bádadh naimhóg g poinnt na páirce. Triúr dreabh tár do mhuintir túraí a bhí innti. Bhí corp ar an mbad an la céadna ach dúbharadar san go gcaithfidír dul ag tarrac potaí. Táinig stoirm ortha ar an bhfairrge agus d'imtig na maidí rámha uatha. Bhí a n-atair af féuchaint ortha ó'n dtalamh agus beigean do a agaidh a bhualadh fé ar an dtalam.
    Bhí ceatharar Maire igCeannirágha agus b'iad togha an pharóiste iad. Luan Cásga do bheartuigheadar go raghaidís go dtí fáthan ag priocadh dilirc. Do cuadhar siar agus do bádadh iad bhí fear darb ainm Rádruig Ó Mainín ag bárr faille thiar ag Cuas Cromtha agus é ag iascac. Thug a shriobfúr galún té cuige agus nuair a rug sé ar an ngalún d'inthig a ghreim uaidh agus thuit sé síos