Scoil: Cúige na Mainseár

Quignamanger, Co. Mayo
Antoine Mac Amhaghladha

Ar an leathanach seo

1. Lá amáin bhí fhear ag dul go dtí an aonach le cúpla muca. Núair a bhí sé ag dul go dtí an aonach bhí air dul thar choill bheag cois taobh an bhóchair chusladh an fear glóir ann agus chuáidh sé araghaid isteach sa choill agus chonnaic sé leipreachán agus rug sé air. Dubhairt an fea nach leigfead sé dhó dul go dtubraid sé póta óir dhó Dubhairt ar leibreachán go bfuighfead sé airgead mháith ar a chuid moca ar an aorach. Níl mé sásta le sin; ór atá uaim, "arsa ar fear. Dubhairt an leipreachán - "Aon teach nó rud arbith gur mháit leaca fagháil gheobhád tú iad" "Dí ag imtheacht anois," arsa an fear. Cuáid an fear as an gchoill agus chuáidh sé go dú anaonach Ní raibh sé i bhfaid ar an aonach go bhfuáir sé ceannuigtheóir ar a chuid muca. Fuáir se alán airgead ar a chuid mocaibh nuáir a díol sé iad. Cuáidh sé trídar mbaile Mór agus casadh ar a bhean é. Dubhairt sé go mbéad saidhbhreas aige ag dul abhaile
    Pádraig Niadhóg
    Bunree, Co. Mayo