School: Caisleán Gearr

An Caisleán Gearr, Co. Galway
Liam Ó Maolmhuidhe

1. (continued from previous page)
    le sgin agus fágann sí súil i ngac sciollán. Giarrann sí iad an fhaid is a bhíonn mo dritháireacha ag scaradh an aoiligh. Scartar na sciolláin ar bárr an aoiligh cúpla lá ina dhiadh sin. Dúntar na drilleanna go h-eadrom le sluasaid. Tuairm's i lár an Aibreáin ceannaíonn mo athair seacht málaí guano agus tugann sé go dtí an gort iad. Bíonn buicéad aige agus líonann sé é le guano agus scarann sé é ar na drilleanna. (níos) Dúnann sé na drilleanna níos truime le céachta ansin.
    Nuair a bhíonns na gais cúpla órdhlaigh ós cionn an cré cuirtear aith-cré leo le céachta. I mí lúghnasa deintear iad a sprayáil faoi dhó chun iad a choisaint ar an duibheachán.
    Baintear iad i mí Meán Foghmair le céachta agus pioctar annsin iad i málaí. Tugtar abhaile iad i gcarr agus deantar puill dóibh sa ngairdín. Clúiduightear iad le scraitheanna, tuighe agus cré. Fagtar ins na puill iad ar feadh seacht mí nó mar sin.
    Nóra Breathnach
    Micheál O Fathaigh