School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (continued from previous page)
    Lá amháin bhí sé ag teacht ó aonach i gConamara agus rinne sé aithghiorra treasna na sléibhte. Bhí an fear ar meisge agus tar éis tamaill thuit sé i n-a chodladh agus thuit sé anuas de'n chapall, ach mar sin féín níor imthigh an capall. D'fhan sé annsin gur dhúisigh an fear agus go ndeacha sé ag marcuigheacht air arís.
    Sé an chaoi a ghlaodhtar na cearcaí agus na h-éanlaith chun biadh, "Tioc, tioc, tioc," agus ar géabha, "Beadaí, beadaí, beadaí." Sé an chaoi a ghlaodhtar ar na ba "Prú-ó, prú-ó, prú-ó," agus ar na muca "hurais, hurais."
    Nuair a bhíonn na cearcaí, nó na lachain, nó na géabha, nó na turcaí ag gor, cuirtear uibhreacha goir futha agus tagann éanacha óga amach. Glugair a tugtar ar na h-uibheacha nach mbíonn éanacha ionnta.
    Maighréad Ní Dhroighneáin