School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

1. (continued from previous page)
    seo bhí an droch-saoghal ann agus ní bhfuair na fir a bhí ag obair ach ocht no naoi bpighne sa ló. Nuair a bhíodar dhá fheistiú suim blianta ó shoin fuaireadar bosca mór ime sa talamh ann.
    M. Ní Chonaire, Druim Snám, An Mám
  2. Bhí NAOMH ÉANNA sa gceanntar seo fado ach níor fhan sé i bhfad ann. Bheannaigh sé tobar sa nDún, Baile atá cúpla míle siar ó Chornamóna. Tobar Éanna a tugtar air agus tugann na daoine turas ann gach blian. Ní riabh aon cill nó mainistir san áit seo aige. Ní bháistear mórán leanbh i n-ainm an Naoimh sin anois. Deirtear go raibh leac sa Dún agus gur b'é an t-ainm a bhí air Leac Éanna. Dá n-iompóchadh duine an leac sin ar inntinn rud eigin a dhéanamh ar chomharsa deirtear go cinnte go dtárlóchadh rud eígin dhó feín. Bhí breac bheag sa Tobar Éanna agus thug na protastúnaigh leo é. Chuireadar ag bruith ar an tlú é. D'eírigh an bhreac agus chuaidh sé ar ais san tobar arís agus lorg an tlú in a thaobh. Tá reilg beag i n-aice an tobair agus cuirtear
    Brighid Ní Conaire
    An Cloigeann, Co. Galway