School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

ar bainne é.
    Fásann torthaí beaga ar an gcrann truim. Luibh an Chrainn Truim a tugtar air. Tá leigheas ann do chos nó lamh a bhéadh gortuighthe no leónta. Deirtear gur nimh é agus dá n-íosfeá é gheobhfá bás.
    Luibh eile seadh an Lus Mór. Déanann sé an díoghbháíl don talamh. Deirtear go bhfuil leigheas ann le h-aghaidh lot nó gearradh.
    Tá leigheas sa gcaonach dearg do at. Déanann sé díoghbháíl do'n talamh freisin.
    Deirtear go bhfuil raithneach an-mhaith do bheithidhigh a bheadh eitinn ortha.
    Fásann an botharán lacain in-áit bhog agus ta sé cosamhail le plandaí gabáiste. Bruitheann na daoine é agus itheann siad é. Tá sé go matih le h-aghaidh inntinn lag agus tinneas cinn. Leigheasann Eibheann dalladh mullóg ar chaoirigh.
    Tá luibh eile ann ar a dtugann siad an neantóg-chaoch agus tá nimh ann. Is minic a mharbhuigheann sé beithidhigh.
    Tá leigheas i bhfraochóga le h-aghaidh ba a bhíonn tinn.
    Pádraig Ó Droighneáin