School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

ar LÁ FHEILE MHIC DARA go ndéanfadh sé báísteach go ceann 40 lá i n-a dhiadh sin.
    "Sé NODLAG na mBAN La Nodlag Beag. 'Sé LÁ CAOCHTA na gCNÓ an lá is teo sa mbliain. Ar OIDHCHE AN DÁ LÁ DÉÁG bíónn trillseáín lasta ag na daoine agus coinle. Marbhuigheann na daoine caoire ag FÉILE MHARTAIN. Deineann na daoine teine cnámh ar FHEILE SHEÁIN. Trialann na daoine leigheasanna ar LÁ 'LE MUIRE, agus ar DOMHNACH LOIN-DUBH tugtar turas ar Mám Éan. 'Sé an fáth a tugtar an t-ainm sin ar an áit sin, tháínig ócras ar Naomh Pádraig agus mharbhuigh sé beithidheach agus bhí an-fhearg ar an bhfear gur ba leis an beithidheach agus nuair a chonnaic Naomh Pádraig sin chruinnigh sé na cnámha le chéíle aríst agus d'fhág sé an croiceann anuas ortha agus fuair an beithidheach beo aríst. Ní maith le na daoine pósadh i n-Iúil i mBealtaine.
    MÁIRT na h-INIDE An Máirt roimh Céadaoin na Luaithreadh. Tá go leor pisreoga ag na daoine i dtaobh an lae sin. Deirtear má fheictear an chéad uan óg an lá sin go mbeidh mí-ádh ar na h-uain óga go léir an bhlian sin.
    Micheál Ó Liodáin
    Cloigcheann,