School: Ceathramhadh Garbh (roll number ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. Galway
Máire Ní Shionnacháin

Goideadh na fir na mná fado agus phósaidís iad.
    Bíonn smuit ar na cailiní an chéád Domhnach de'n Chargus nuair nár phós siad. Do b'e an chaoi a deinti cleamhnas fado nuair a bhíodh na páistí an-óg, agus nuair a d'fhásadh siad suas chuireadh a muintir ialach ortha pósadh. Rinneadh cleamhnas i Rosmuc fadó nuair a bhí na páistí óg agus nuair a d'fhás siad suas níor phós siad, agus ní leigfeadh a muintir dóibh aon duine eile a phósadh.
    Nuair a phósadh daoine fadó ní téighidís chuig an Aifreann an chéad Dómhnach tar éis pósta dóibh. Téíghidís amach annsin an Domhnach in a dhiaidh sin agus bhíodh an-lá acu. Sé an t-ainm a thugaidís ar an lá sin lá an Eirghe Amach.
    Deirtear má phósann daoine i Mí Meadhon-Foghmhair nach mbeidh an t-ádh ortha.
    Bhíodh cleamhnaisí acu tamall ó shoin acht níl siad acu anois ach cor-uair. Nuair a chluineadh fear go raibh bean óg i n-áit éigin agus go leor airgead aici, chuiradh sé fear a raibh aithne aige uirthi go dtí í agus dheinidís cleamhnas. Chaithfeadh an bhean suim áirighthe airgid a bheadh aici sul a bpósfadh an fear í.
      1. poetry
    Úna Ní Droighneáin