School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. Nuair abhíonns na daoine ag dul ag déanamh maistreach. Tosuigheann siad ag cruinniu bainne. Baineann siad an bárr gan bhainne agus cuireann siad isteach sa mbuicead é. Nuair abhíonns an bainne cúpla lá. Cuirtear isteac sa gcuinneog é lé maisteach a deanamh. Bíonn an cuinneog deanta as adhmad, Bíonn sí leatan in na hioctar agus caol in na bárr. Tugtar caipín ar an mbárr. Bíonn chuig chinn de lataí timcheall uirrí. Tugtar gline ar an maide abhíonns acu ag déanamh an bhainne. Bíonn siad dá bhualadh síos agus i níos ar feadh uaire no go mbhionn sé déanta.
    Labhras Ó Cualáin