School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

1. Sé Naomh Colm Cill pátrúin mo ceanntar féin. Deirtear go rugadh é i nGartán í dTír Conaill. Daoine uaisle a bhí na muinntír agus fuair sé foghluim maith. Dimthigh sé leis annsin ag cuir mainistreacha ar bun ar fud na hEireann. Bhí sé sa gCeathramhain Ruaidh ag teagasc na ndaoine. Chuir sé tobar ar bun ann agus sé an tainm atá air tobar Cholm Chill agus tá sé an fós. Téigeann go leór daoine soir ag tabhairt turas air gach bliadain ar an naoí lá de Meitheamh. Téigheann go leór mná ag tabhairt air freisin. Nuair a dimthig sé as an gCeatramhain Ruaidh chuaidh sé isteach go hArainn. Deirtear go isteach i mbád cloch a
    Labhras Ó Cualáin