School: An Tráigh Bhán (roll number 14724)

An Trá Bháin, Co. Galway
Meleachlán Mac Gairbhín

An Sionnach
    Ní raibh aon t-Sionach in Árainn ariamh acht aon tsionnach amháín. Séard a thug ann é sin. Aon lá amháín bhí bádóír ag dul go hÁrainn le móín agus ar a bhealach go dtí an bád dhó chonnaic sé sionneach. Dubhairt sé léis féín go h-an rímideach an dréam iad muinntir Árainn as an sionnach a fheicéal
    Thug an bádóír leis an sionnach agus leag sé os cionn na móna é nó go dtúg sé treasna go hÁrainn. Nuair a tháínic an bád i dtír in Árainn déirigh an sionnach agus dimthigh sé leis ar fud an Oileáin mar ní raibh tada ar ach beart a bhí aige. Ní raibh sé ag fághail gé ná cearc ná laca ann gan itthe agus bhíodh muinntir Árainn ag rith ina dhiaidh chuile lá agus ní bhíodh fhios aca cá rachfhadh sé.
    Lá amháín bhí báidóír ag íasgach as Árainn agus choinnaic sé an sionach ag breith ar dhris an na bheál agus dhá leigeann fhéín anuas le taobh na haille go mbeadh na daoine imthighthe. Nuair a tháinic an bádóír abhaile dinnis sé an sgeál do na daoine agus ghéarreadar an dris ach phíosa beag agus dimtigheadar abhaile. Lár na bháíreach chuaidh an sionach suas ar an áill
    AT0033: The Fox Plays Dead and is Thrown out of the Pit and Escapes
    Báirbre Ní Fhlaithearbhtaigh