Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

"Is fearr poll ar an onóir ná poll ar an bpotóig"
    Ba é Bobby Mairtín, nu Ribeird Mairtín, as an Ros, Roscathail, Co. na Gaillimhe adubhairt na focla seo thúas. Caitheadh dubhslán na cuireadh iomhraic chuige lá. Ní fear gunna nu chlaidimh a bhí ann agus níor mhaith leis seasamh leis an gcuire. Bhí sé d'fhaisiun aige gan aon sásamh a thabhairt, agus gan glachadh le dubhslan troda acht an oiread.
    Lá eile agus é 'na sheanfear thainic a mhac abhaile ar laetheannta saoire ó cholaisde. Bhí an maighistir, Bobby féin, ag treorú an mheithil fear abhí ag deunamh cruach feir dó. Thainic an fear óg isteach san garrdha agus bheannuigh sé na feara. Níor labhair sé faoi an bhféar agus nuair a bhí sé imthighte d'fhiafruigh an sean fear do ná fire oibre ar labhair an mac faoi an bhfear. Dubhradh leis nar labhair. D'ionntuigh sé thart annsin, agus ar seisean
    "Duine mar é nác labhrócad pén (?) bhféar
    Ní bheidh cruac féir go deo aige féin"