School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn

1. Níl trácht ar bith ar cruadthan mór bheith thart againn in aimsear an ghorta, ní raibh mórán tighthe thart chor ar bith agus níor loic na fataí as eadon, bhíodh iasg fairrsing an uair sin agus neart soillte agus tirim aca i gcoir na biadhna.
    Shiar ag an gcaisleán is mo a bhí na tighthe agus bhíodh arán agus anthbhruith a tabhairt amach go na daoine a rinne freasteal ar an teampall ann agus thug muinntir na h áite "Soupers" orraibh.
    Cuireadh oibreacha ar bun agus go luath na dhiaidh sin a rinneadh "bóthar an ríogh" no an bóthar mór; roimhe sin thart le cladach a theigheadh na daoine, ní raibh bóthar ar bith ann acht droch chasan shuas ar an duirling agus nuair a chastaoí abhainn le duine ní raibh le deanamh aige acht siubhal trid.
    Deirtear gur thug na sagairt amach síol acht níl fhios cá as a dtáinig siad. Níor chaith na gnáth daoine acht fataí turnapaí, iasg agus arán baile agus níl aon tuairisg gur cailleadh aoinne go
    Micheál Ó Curraidhin
    Indreabhán, Co. Galway