School: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (roll number 12138)

Brownsgrove, Co. Galway

Aifreann i dTuaim ach téigeadh muinntir Rhyhill go dtí Aifreann a
    nabruigheadh sagart darb ainm an tAthair Micheál Ó Concubhar ina
    theach féin i Rhyhill.
    Tuairim is cúig bliadhna is naocha ó shoin thug an t-Árd Easbog Mac Éil
    cead altóir a dhéanamh san scoil. As ámad a rinneadh an altóir sin. Bhíodar ag múnadh scoile tuairim is dhá bhliadhain tar eis na h-altóra a dhéanamh acht annsin oscluigheadh scoil Móinín (scoil náisiúnta a beadh é).
    Tuairim na bliadhna 1854 a doscaluigheadh an roilig i gCortún. Dob é Micheál Ó Art as an baile as an Baile an Phuil an chéad duine a chuireadh ann. Sul an ama sin cuireadh na daoine i roilig atá suidhte i gCill Clúanaidh, ata
    oscailte fós, atá suidhte ar teóranta an Phárraiste seo agus cuireadh cuid eile i roilig darbh ainm "Cloch má Chiaráin" atá oscailte fós acht ní cuirtear ach cor duine ann. Tá sí suidhte i pharráiste Dúnmóir. Níl
    sé ach tuairim is dhá mhíle soir ó mo theach.
    Máirtín Ó Maoldhómnaigh