Scoil: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (uimhir rolla 12138)

Brownsgrove, Co. Galway
Pádhraic Ó hAnnracháin

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin bhí triúr fir Éireannaigh i Sasana ar thóir oibre. Ní raibh eolas acu ar aon theanga acht Gaedhailg agus nuair a ráinig siad Sasana fúaradar amach nár mhisde leó aon fhocal a tuigsint a bhíodh na Sasanaigh a'rádh, agus nuair a d'iarradar obair ar éinne ní bhéadh fhios aige céard a bhéadh siad a'radh.
    Aon lá amháin chuadar go áit eicín ina raibh trí bóithre agus dubhairt ceann acu gur mhisde le gach ceann acu a dhul ar bhóthar d'ifrideachta agus an méid teanga Sasanaigh a raibheadar in ann a fhóghluim agus an oidhche sin gach ceann acu a bheith ag an áit céadhna ag casadh na dtrí mbóthar ins an tráthnóna.
    Rinneadar an rud sin agus an oidhche sin bhí an triúr aca ag casadh na dtrí mbóthar agus d'fóghluim an chéad fhear "An triúr againne", agus an dara fear "Ar trí sgilleacha is fichead", agus an tríomhadh "Béimid", a dhuine úasal. Acht nuair a tháinigeadar as ais go dtí an áit sin ins an tráthnóna bhí fear marbh ina luighe ar thaobh an bhóthair.
    AT1697: “We Three; For Money.”
    Máire Ní Naoidheanán