Scoil: An Clochar, Uarán Mór

Oranmore, Co. Galway
Eibhlín Ní Ghreallaigh

annso is annsúid ar fud an cheanntair. "Sean-Bhaile" atá mar ainm air.
    Deireann na sean-daoine go raibh baile mór i n-ár dtalamh (talamh P. Ó Griallais) agus nuair a tháinig Cromuil go ndeacaidh na daoine go Connamara. D'fag siad a gcuid cruithneachta agus a gcuid fataí i n-a ndiaidh.
    Bhí sé sgríobhtha 'sa tarrainreacht ag Naomh Mac Dara nach rachadh saíghdiúirí Cromuil níos fuide siar na Droichead na Minne. Bhí fhios ag na daoine fé'n dtarraingreacht sin agus sin an fath gur fhágadar a dtaltaí.
  2. Nuair a bhí Cromuil ag teacht go Gaillimh chuaidh muinntear Roscam taobh thiar de droichead na Minne agus d'fág siad a gcuid fataí agus a gcuid cruithneachta i n-a ndiaidh, mar bhí sé sgríobhtha sa tarraingreacht ag Naomh Mac Dara nach rachadh saighdiúrí Cromuil níos fuide siar ná droichead na Minne.
    Nuair a bhí muinntear