School: Clochar na Trócaire (Newtownsmith)

Newtownsmith, Co. Galway
Sr M. Colmán

1. (continued from previous page)
    dubha agus breaca. Caitheann na cailíní óga córaí móra de gach sórt agus bíonn gúnaídeasa orra freisin. Gach lá eile den t-seachtmhain bíonn sean-ghioballacha d'éadaigh ar gach duine. Bíonn sean-chóraí dearga ar na sean-mhná agus cuid acu dhá dtarraingt ina ndiaidh ins na lathaigh agus bíonn na fir agus na buachaillí is na cailíní ar an gcaoi chéadhna, ach caithfidh siad a gcuid oibre a dhéanamh is cuma cén chaoi a bheas siad.
  2. Cualas píosa faoin táiliúr ag m’athair. Seo é é. A tháilliúr is mhacaidh! Nach sundaí a d’fhiafrthá bean, gan lúb, gan poca, ná níbh ar bith eile in do theach. Ach do shiosúr, is do mhiosúr is tú a’ dul faoin tír amach. A tháilliúr a’ mhachaidh, ní phósfaidh mé tú mar fhear, ach pósfaidh mé an talmhaidhe a chuireas go domhain a teach a eirfheas ar maidin, is a chraithfeas an t-slí i gceart, is nach suicheann cois doras a feadaithl nó a puaiceadh na gceart.
      1. poetry
    Stiophán Ó Briain