Scoil: Béal Cláir (B)

Belclare, Co. Galway
Cristíne Bean Uí Fhithcheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i dTríanbán. Tobar a Chluig atá mar ainm air. Tá sé ráidhte go raibh Naomh Pádhraich ag dhéanamh seanamóir do na daoine. Sé an comhartha a bhí aige an clog seo a bualadh le na daoine a thabhairt i dteannta a chéile. Lá amháin tháinich Naomh Padhraich agus ní raibh an clog le fághail in aon áit. Shíos ins an tobar do bhí an clog agus an fear a chur ann é bhí sé caillte i gceann coidcíse agus sin é an fáth a dtugadh Tobar a Chluig air.
    Tá cathaoir déanta as chloch in aice an tobair in a bhíodh Naomh Pádhraic in a shuidhe nuair a bhíod sé ag deanamh seanmóra. Níl aon crann nó sgeach ag fás in aice an tobair. Tá sé i gcúinne i bhpairc. Níl sé doimhin acht ní thiormígheanns
    Treanbaun, Co. Galway
    Máire Ní Thurnóir