School: An Clochar, Áth Cinn

Headford, Co. Galway
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. (continued from previous page)
    go dtí Máirt na h-inde agus ar Máirt na h-Inde gan duine nach bhFuil pósta cuireadh salainn ortha le iad a coinneál úr go dtí an blian atá ag teacht. Nuair a pósadh duine fadó agus nuair a mbhíod siad ag tarraingt abhaile tar éis an phósta bheadh punanna tuighe ag lasadh ag gach cros bhóthair agus ag gach teach ar an mbealach agus na daoine bailighte in a sluaghte agus iad ag glaodhac go hárd agus a rádh "Go gcuiridh Dia an tádh oraibh" Sa tsean saoghal an céad máirt a teigheadh na daoine cuigh an baile mór tar éis a bhainfeis a bhí in éinfeacht leo agus dul isteach i dtigh osta agus suidhe thar timcheal an bhord ag ól agus ag cainnt agus nuair a bhíod iomchaire olta aca bhí ag gach duine a cuid fhéin d'ioc as an ól. An "Eirghe Amac" a tugadh air sin Fadó. Ní pósann duine ar nith sa tsean saoghal i-mí bealtaine mar dubhradh go mbheadh mí ád ag an pósadh a rinne i mbealtaine.
    Seachtmhain Roim an pósadh déantar eleamhnais agus tugtar airgead no stoc.
      1. poetry