School: An Clochar, Áth Cinn

Headford, Co. Galway
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. Mórdháin na Sguab.
    San am fadó bhí muinntir Uí Mórdháin in a gcomhnuidhe i Sruthair, bhí beirt mac ag Mórdháin Micheál agus Pádraig agus bhí dearbráthair aige in Áth Cinn a raibh án-saidhbhir.
    Sé an céird a bhí acú, ag déanamh scuabanna agus gach seachtmhain théigeadh síad go dtí na coillte in Dealgáin ag baint raithneach. An lá seo nuair a bhí síad gá bhaint, fuair ceann acú cleite áluinn daithte faoí an chrann thug síad é abhaile agus nuair a tháinig an fear ó Áth Chinn teasbáin síad an cleite do sgrúduigh sé é agus fuair sé amach go raibh sé án-luacmhar agus dubhairt sé leó má geobhadh síad an t-éan a caill an cleite sin go mbeadh síad saidhbhir go deó.
    Ar maidin lá ar na bhárac, chuaidh síad go dtí an coill, tháinig síad go dtí an crann faoí a bhfuair síad an cleite agus fuair síad amac go raibh nead suas san
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Brighid Ní Bhotháin