School: An Clochar, Áth Cinn

Headford, Co. Galway
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. (continued from previous page)
    "Níor chlis geasa ariamh orm," ar seisean, "agus má d'iarrais orm ba a chur ar do dhúithche, níor íarrais orm iad a fhágháil ann."
    Bhí go maith. D'imrigheadh an dara cluithche agus is é an mac ríogh a bhuaidh é.
    "Cé'n geasa a chuirfeas tú orm?" ars' an draoidheadóir dearg.
    "Cuirim mar gheas ort" ars' an Mac Ríogh an bhean is breaghtha agus is áilne sa domhan a thabhairt chugam annseo faoi cheann uaire an chluig agus gan cead agadsa nó ag aon duine eile í a bhaint díom go deó. nó muna dtiubharfaidh tú, bainfe mé an ceann díot."
    "Is fusa sin a dhéanamh ná mo cheann a chailleadh" ar seisean, agus ar iompódh do bhoise chonnairc an mac ríogh an bhean ba bhreághtha agus b'áilne dá bhfaca sé ariamh le n'ais agus is beag nár bhain sí an t-amharc as a shúilibh bhí sí comh breagh sin.
    Thosaigh sé féin agus í féin a' cómhrádh le chéile agus is beag an tsuim a bhí aige feasda sa draoidheadóir dearg ná in-a chuid cártaí. "Bíodh cluiche eile againn," ars' an draoidheadóir faoi dheireadh.
    "'Sí mo chomhairle-sa dhuit," ars' an bhean uasal, "gan imirt leis." "Níor chuir a leithide éan fhaitchíos ormsa ariamh" ars' an mac ríogh, "agus is ceart dom an tríomhadh cluithche imirt leis."
    An tSiúr M. Pól Ní Cheanndhubháin
    An tSiúr M. Íde Ní Mháille