School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. (continued from previous page)
    dhamh. Ní ionann sa chás d’on fhealltáir Maolmhuire Mac Suibhne, an brathadóir [a]? bragaire. D’fheall sé ar a tír agus ar a bhrathaoir. Ó má gheibhim gréim air Agus is mar sin do bréagadh uaim mo Méadhbha bocht. Thuit na deora go fras anuas leis. Acht ba goirid gur thóg sé a cheann arís agus d’amharc uaid ar an Tír. “A Éire a sé chan fuil grádh agam anois acht thú agus tá tusa chomhair a bheith caillte orm fosta. Ó dá gcuirfeadh Rí Pilip an [t-airgead]? agus an t-arm chugainn do gheall sé [dhúin]? bhéadh lá maith againn in Éirinn fós [fof]? géar. Is fadalach é ‘ga gcur agus is mairg [dú]? ag fuireacht leo. Acht níl gar a bheith ag [cai]? má tá sé i ndán duinn tuitim agus réimh na nGall do bheith árduighthe ós ar [gc]? agus ós ar gcorp, bíódh sé do réir tola [D]? acht is iomdha foghluidhe Gall thuitfeas linn roimhe ré. B’fhios do an méid sin ach má tá féin cuireadh an cath ar féin agus ar shliocht Gaedheal ag Ceann-tSáile.
    P. Mac Ailín
    Múinteoir