Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Donegal

1. Scéal (ar lean)

Bhí beirt ghasúr ann aon uair amháin agus bhí lán mála cnapaí cruinnighthe aca.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    go léanfadh siad iad. D’fhan siad taobh amuigh de’n bhabhdhún ag éisteacht leo.
    Ní rabh dadaí le cluinstint ach “ceann damhsa, ceann duitse, ceann damhsa, ceann duit-se” ar fad. Ní rabh fhios ag na fir chia a bhí ann. D’éist siad ach sin a rabh ar a shon aca ní rabh le cluinstinn aca ach “ceann damhsa, ceann duit-sé.
    Nuair a chaith siad tuairim agus uair mar seo. Dubhairt duine aca leis an duine eile “Sin deireadh” “Ní h-eadh” arsa an duine. “Caidé fá an bheirt atá taobh amuigh de’n babdhún. Sin ceann damh-sa agus ceann duit-sé”. “Siad na cnapaí a bhí i gceann na ngasúr ach shíl na fir gur iad fhéin agus gur Dia agus an Diabhal a bhí ann ag cunntas na ndaoine. Sgannruigh siad agus siúd an rása. Geall leat nar fhan siad le níos mó a chluinstint ach ar shiubhal leo agus níor stad siad ag rith go rabh siad ins an bhaile
    Aodh Mac na Mídhe
    An Ailt Leathan, Co. Donegal