School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bothógaí an tainm a bheirtí ar na tighte fadó. Bhí siad comh h-iseal sin agus go raibh na h-ainmidhte abalta dul suas ar cheann an tuighe agus an féar a ithte.
    Bhíodh leabaidh agus ba agus muca ins na sean tighthe fadó. Sa chlúdaidh a bhíodh an leabaidh. Agus ní tughthaí ainm ar bith ar an leabhaidh acht leabhaidh na clúdaigh. Chodluigheadh an sean phéire sa chistinighe.
    Bhí raibh acht cnaicne caorach ins na fuinneoghaí fadó. Agus bhíodh an teine san bheann. Bhíodh suimleir beag de poll géarrtha sa mhullach leis an toit a leigint amach. Bhíodh dhá dhoras ar an chuid is mó de na tuighthe agus leath-dhoras.
        1. buildings
    Cáitlin Ní Shiadhail