School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    dubhairt an mháthair gurb shin iad na fir a mharbhuigh pobal Fánad indé. D'iarr an mháthair uirthi dhul amach agus iarraidh ortha na beithidhigh a sgaoileadh agus a theacht isteach go n-ólfadh siad an deoch is tigh fá shuaimhneas. Chuir sí nimh ins na bolanaí do'n triúr agus ní raibh dhá bholgam ólta aca go raibh siad 'n-a suidhe marbh ar an úrlár. Bhí sé a' tarraingt (?) cómhgarach d'am dinnéara agus bhítheas (?) ag déanamh réidh an dinnear do na fir (?) a bhí a ' baint na mónadh. Nuair a tháinig meitheal na mónadh isteach dubhairt Gráinne leo go raibh gabh eile fá n-a gcoinne sul a leigfidh an dinnéar. D'iarr sí ortha na triúr seo a thabhairt leo agus (?) iad a chuir i bpoll. Nuair a thaínig siad isteach indiaidh na fir achur i bpoll ní raibh mórán áird ar dhinnéar ach achan dhuine a' cuartughadh fríd na bagaigh caidé gheobhfadh sé fhéin. Níor baineadh a'n fhód ní ba mó an lá sin. Chuir sí
    Brian Ó Dochartaigh
    Múinteoir