School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    ann ach an trúir aca fhéin. Nuair a mharbhuigh siad an pobal iomlán agus a sagart d’imthigh siad síos bealach an chladaigh go bhfeicfeadh siad an raibh duine ar bith i bhfolach ann. Nuair a chuaidh siad síos chonnaic siad fear amuigh ar leic agus greim aige ar dohs feamuinne a chongbha suas as an uisge. Chuaidh fear aca síos agus amach ar an leic leis gur bhain sé an cionn de le na chlaidheamh. Shiubhail siad leo go ndeachaidh siad síos go port eile arbh ainm Slád na bhfaochóg. Dubhairt duine aca leis an duine eile go bhfacaidh sé fear a’ dul isteach sa sgailt a bhí ar an taobh eile dén trá. Tharraing siad anonn ar an sgailt agus fuair siad an fear ann. Chuir siad rópa ar an mhuineál, chuaidh beirt aca suas agus tharraing siad suas é agus chroch siad ar ghunna é. Chuir fear aca a chlaidheamh fríd a chorp go bhfuil achu fola le feiceál ag duine ar bith a
    Brian Ó Dochartaigh
    Múinteoir