School: Ceathramha na gCanónach (roll number 16102)

Carrownaganonagh, Co. Donegal
Eoin Ó Gallchobhair

1. Bhí fear ar an Mhín Riabhaigh aon uair amháin agus bhí sé ag deánamh poitín lá amháin. Tháinig na péas air agus thóg sé an stil ar a ghualainn agus rith sé agus na péas ina diaidh agus bhí sé chómhair gaibhte aca. Tháinig sé fhad le Carn na Sál agus bhí fear lúthmhar annsin darbh ainm Doimnic Mac Cáille. Bhí sé ina tailliúr agus bhí sé iongantach lúthmhar. Léim sé amach an fhuinneoig agus fuair sé greim ar an stil. Chuir sé an stil ar a ghualainn agus ar shiubhal leis suas Trosc Mór.
    D'amharc sé thart agus bhí na péas fa ghiota do. Thoisigh sé a' rith annsin agus nuair a bhí na péas ar Trosc Mór bhí Doiminic i Leaba Dubh. Nuair a bhí na péas i Leaba Dubh bhí Doimnic ar an
    Seán Mac Garbhaigh
    Máire Ní Ghallchobhair