Scoil: Ceathramha na gCanónach (uimhir rolla 16102)

Carrownaganonagh, Co. Donegal
Eoin Ó Gallchobhair

1. Scéal

Bhí sin ann, is fadó bhí, bhí rí 's bainríoghain i mbaile Cliath a rabh triúr nigheanach acu.

Bhí sin ann, is fadó bhí, bhí Rí 's bainríóghain imBaile Cliath a rabh triúr nigheanach aca. Lá amháín tháínig fear uasal ag marcuigheacht ar bheathach agus diallaid chopair ar an bheathach. D'iarr sé an bhean ba sine do na nigheanacha le pósadh. Fuair sé inghean an Ríogh agus rinne siad amach lá le iad a phósadh. D'imthigh an fear uasal na bhaile go dtí go dtiocfadh an lá seo ar shéala a theacht fa na choinne an lá sin. Nuair tháinig a' lá déírigh sise amach na ghárraidh fríd na Rósaí. Chonnaic sí Rósa mór geal ag fás suas os cionn an chuid eile. Dar léithe gur fa na coinne féí d'fhás an Rósa seo ar siocair mar bhí sí ag dul a phósadh. Nuair a leag sí a lámh ar an Rósa ag dul a bhaint, d'imthigh sí agus ní fhachtas aon amharc ní ba mhó uirthí. Nuair a crothnuigheadh í chuaidh
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0301: The Three Stolen Princesses