School: Druim na Rath (roll number 12428)

Droim na Rátha, Co. Donegal
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. (continued from previous page)
    Char labhair an t-athair go ceann tamaill, agus annsin dubhairt sé go rabh an cuibhreann sin a dtolamh deacair le h-oibreadh cionnus go rabh an cairn mór chloice in a lár agus go rabh se a dtolamh ins an bheallac.
    "Bhal, leóga," arsa Domnall," ní bhéid se a bhfad ins an bheallach, no thoisigheochaidh mé i mbarach, agus togfaidh me gach cloch atá ins an cairn sin agus cuirfidh me claidhe maith cloiche thart fa'n cuibhrinn sin le na cloicibh."
    "Sé mo chomhairle duit," ars'an t-athair, na bain leis an chairn sin, no chualaidh mé na sean-daoine a radh go mion agus go minic nuair a bhí mé óg gur áit uasal an cairn ceadna agus go dtiocfadh droc-rath ar duine ar bit a mbainfeadh leis, agus ar an adhbhar sin, a Mhich Ó, na bain leis an cairn sin."
    "Níl ins an cannt sin acht pisleóga" arsa Domhnall, agus caidé an dóigh a mbéadh cairn cloice mi-adh a cur ar duine ar bith? le cuideadh de toisigheochaidh me air ar maidín i mbarach."
    Chuir an t-athair in a éadan, an mheid a bhí ann a chorp, a radh go mbeadh an cairn as an beallach a bfad ó shion, acht amháin ins an tsean-aimsear bhí eagla ar gach fear a bhaint leis an cairn, agus is cinnte go rabh rud inteacht ann - bfeidir corp duine marbh - agus mar a deirfeadh na sean-duine, "Fág maith go leor leis-féin.
    Acht cha rabh Domhnall sasta. Char bain sé leis an cairn go ceann cupla lá, acht maidin an tríomhadh lá
    Éamonn Mac Dhúrnáín
    Múinteoir