Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Glenties, Co. Donegal
An tSr. M. Deuglán

Ar an leathanach seo

1. Tuiteann Oidhche Fheil Bríghde ar an deireannach de mhí Eanair. Deanann gach Caitlicigh i gCo. Dhúin na nGall agus í n-áiteacha eile ar fud na hÉireann crossana luachair an oidhche sin. Ins an tráthnóna téigeann fear an toighe amach agus gearann sé luachra. Fágann sé iad taobh amuigh dé’n doras go dtigeann an oidhche. Ag tuitim an oidhche thosuigheann féasta. Bíonn bruithtín acu ag an fhéasta. Annsin ins an oidhche i n-áit brachan a dheanamh mar i gcómhuidhe bíonn tae agus arán-preataí acu.
    Nuair a thigeann an oidhche téigheann fear an toighe amach agus téigheann an chuid eile ar a nglúnaibh. Annsin deireann an duine taobh amuigh de’n doras trí uaire, - “gabhairgid ar mhur nglúnaibh, foscailigidh mbur súile agus leirighidh isteach Brighid.” Annsin bheireann na daoine taobh astuigh freagra air agus deireann siadsan trí uaire, - “sé beatha,” “sé beatha” “sé beatha na mná