Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
An tSr. M. Deuglán

Ar an leathanach seo

1. Fuair an loch a ainm uadh Finn an Chinn Bháin. Badh deirbhfúir do'n Fhear Ghamhain Finn agus bhí sí i na mnaoi óig san am a thárladh an sgéal seo síos. Fáthach mór garbh do badh é, Fear-gamhain. Ní dhéarn sé ariamh rud ar bith a h-iarradh air acht bhí sé cinnte an rud eile do dheanamh. Bhí fáthach mhór eile fa chúpla míle dhe dar b'ainm Manannan na Troda agus ní raibh siad ag cur le chéile go ró-mhaith. Anois bhí eagla a chroicinn ar Mhanannan roimh Fearghamhain agus cheap sé go mbéadh saoghal sona suaimhneach aige féin acht b'é an fáthach eile tá amháin chuir sé sgéala chuig 'n Fhearghamhain nuar a bhí sé ag pilleadh 'un na bhaile indhiadh a bheith ar chuairt gan due bealach Mhín an Áil ar a bháis, nó go rabh much bhán agus a trí cinn óga annsin, agus nach bhfághfadh duine ar bith saor o fheirg na muice sin. Comh luath géar 'gus chualaidh 'n Fhearghamhain an sgéal seo nach siúd anonn go Mín an Áil
    Loch Finne, Co. Dhún na nGall