Scoil: Scoil an Chlochair, Na Gleanntaí (uimhir rolla 10165)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
An tSr. M. Deuglán

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uaisle.” Bheireann an duine taobh amuigh an luachar isteach annsin. Deánann gach duine ins an teach crosanna den luachar. Nuair a bhíonn siad deanta craithtear uisce coisrithe ortha, agus cuirtear ceann ins an chistín, i ngach seomra ins an teach agus ins na toighthe go léir taobh amuigh, ceann ins an bhoitheach, ins an stábla agus ins an sgiobal. Deantar cros i leith i gcóir an chapaill agus tá sé ana-dheachair a dheanamh. Deánann fear an toighe é i gcómhnuidhe.
    Tá a lán sgeultaí fá Naomh Brighid, agus seo ceann acu. Lá amháin bhí Naomh Brighid amuigh ag suibhal le bean-riaghalta agus tháinic tart ortha. Chuaidh siad isteach i dteach beag agus d’iarr siad deoch ar an mhnaoi. Bhí Bhrighid ag caitheamh cros déanta de óir. Chonnaic an bhean í agus bá maith leithe í a bheith aice féin. Chuir sí nimh ins an (bhuidh) bhainne agus chonnaic Brighid í.