12/02/2018 Weekly Pick  (See more »)

School: Cill Chartha

Kilcar, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

Cill Chartha | The Schools’ Collection

Níl a'n duine beag na mór nach dtéidheann go teach a 'phobail an lá sin le marc a fhágháil ar a n-éadain. Tá deireadh anois le rinnce agus ceol, le hoidhcheannai móra agus le spóirt go mbíonn an Cargas amuigh.

Cuireann na daoine oibliogóid orthú féin Turas na Croise a siubhal gach lá ar feadh an Chargais. Nil an troscadh comh mór ar na daoine anois agus bí san i sean am. Is minic annseo ghnidheadh na seanmhna agus na sean duinidhe an Troscad Tréadhannach agus ba mhinic a chaithfeadh an saghart cosc a chur orthú ar eagla go ndeanfadh siad dochar daobtha féín.
An Troscadh Tréadhanach ó Deardaoin go Domhnach. Ar Aoine a' Chéasta ní bhlaiseann na daoine greim bídh agus ní ólann siad dadai acht uisge