School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

b’feidir go mbíonn achan rud thart i dteach an phobail.
    Roimhe seo ní chuirfeadh bean braon uisge ar a h-éadan agus ní chuirfeadh sí cíor in a ghruaig acht í sínte síos léithé ‘na slaodaibh go dtí go dtiocfad sí arais ó theach an phobail.
    Sé an fáth a bhí le seo - An chéad Aoine Chéasta nuair a chualaidh an Mhaighdean Mhuire gur beireadh ar Íosa agus gur daoradh chun báis É ní rabh faill aicí dadai a dheanádh acht a clóca a chur fa na ceann agus amach léithí in aireis a Mhic mhúirneach.
    Mar i g-ceadna chuireadh na mná annseo clócha na falaing suas ar a g-cinn agus amach leo toighe dé gan chóiriughadh ar bith a thabhairt orthú fhéin.
    Is cuimhneach liom féin fa thuairim dá fichid bliadhan ó shoin nuair a bhíodh an saghart ag deanadh seanmóra ar Chéasadh Chríost, ní chluinfea é le caoineadh bán agus téifea deara i súlaibh na bhfear fosta. Ba mhaith an seanmóir anois a bhainfeadh och! ua na cailínibh atá ann.
    Domhnach Cásg. Bíonn féastai ag na páistibh an la seo amuigh ins na cuibhrinn. Bruitheann siad uibheacha agus bheir siad amach leo iad.