School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

1. Lá'l Pádraic

Ba mhór an lá é seo ins an cheanntar seo roimhe seo. Chuir mé síos moran fa dtaoibh de nuair a scríobh mé fa Druimnafionaigle.
    Bhí droch-chleachtadh ar an lá sin comh maith leis an déagh rud. Bhíodh dream beag agus shaoileadh (?) siad nar cóir an lá seo a leigint thart gan an seamróg a bháitheadh. Is furast leithscéal fhagháil nuair atá mian ag duine an rud a dheanadh.
    Irish
  2. Bíonn teintreacha amuigh ag na daoine ar an oidhche seo (Meitheamh 23adh). Bíonn ceann mór in gach uile bhaile. Cuireann siad an teine ar an bhall is airde sa bhaile sa dóigh go mbéidh sí le feiceail ag na bailtibh uilig thart, bíonn na bailte annsin uilig ag dréim cia aca a bheás an ceann is mó.
    Cruinnigheann an t-aos óg thart fá'n teine go mbíonn sé mall san oidhche agus mar bhfuil callan agus gleo annsin ní lá go fóill é.
    Cúpla ar bith atá mór le chéile agus a bhfuil súil aca gabhail i gcionn an t-saoghail gan mhoill b'fearra daobhtha fanacht amach ua'n soluis na geobhaidh siad Tally ho ar an teine.
    Cuireann an t-sean bhunadh teine bheag daobhtha féin taob' amuigh de'n teach agus deireann siad