School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

Ceallaibh acht ní b'fuaras amach caidé thárla do'n Choroin Mhuire.
    Ins an tsean roilig atá annseo tá go leor leac caithte thall as i bhfos agus feart laoidhthe scríobhtha orra acht is iongantach an rud é gur i mBéarla atá siad uilig scríobhtha agus cuid aca scríobhta comh fada siar le 1600 agus rud eile ní rabh an focal Béarla ag aon duine as an cheanntar go dtí le fíor ghoirid.
    Bhí muileann ins an baile seo ins an am a chuaidh thart, níl a lorg féin indiu ann act go bhfuil árdan beag annsin a dtugann na daoire Árd a'Mhuilinn air comhgarach dó'n áit a rabh sé.
    Tá teampull gallra ar an bhaile seo fosta acht ma tá féin níl os cionn cúigear le dul fhad leis Domhnach ar bith sa bhliadhain.
    Tig ministir as na Ceallaibh le freastal orra. Togadh é in 1828.