School: Fionn-Tráigh (roll number 16357)

Fintragh, Co. Donegal
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. (continued from previous page)
    D’innis se do annsin go dtabharfadh sé gabhair do, ar an t-im a bhfuair sé. D’iarr sé air a bheith shíos ag an ladach agus go mbéadh an gabhair annsin. Chuaidh se abhaile agus rinne sé an rud a h-iarrad air, agus tháinig gabhair isteach an fhairrge.
    Uair amháin bhí teaglach ar an cheanntar seo agus ní thiocfadh leo im ar bith a fhághail ar an bhainne. Bhí siad ag bualadh rith an lae ach ní rabh gar ann. Sá deireadh [anaointigh]? siad go rabh duine éiginteacht ag tabhairt an t-im leis. Fuair siad neart bioran agus chuir siad tart ar an chuinneóg iad, agus thoisigh siad ag bualadh arais. Ní rabh sé bhfad gur chualaidh siad an caoineadh taobh amuigh den doras, agus nuair a chuaidh siad amhach bhí leac an dorais dearg le fuil.
  2. Ainmhidhche na Feirme ar Leanamhaint.
    Lá amháin bhí fear suas ins an chnoc agus bhí sé ag gabhail treasna na h-abhanna. Chonnaic sé caora dubh ar an taobh eile den abhainn agus bhí eagla air abhail trasna. D’iarr an caora air gabhail trasna nach rabh ntabhairt ar bith ar an taobh eile.
    Chuaidh sé abhaile agus cuaidh sé go dtí an sagart. Chuaidh an sagart go dtí an áit a rabh an caora ann, agus thoisigh siad ag comhradh. Agus ins an deireadh
    Bhera Ní Cheallachain
    Donnchadh Ó Cheallachain