School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

dhá cleite a bhaint as éan amhain.
    Nuair a cuaidh nigean an fathaigh amach lé na dhinnear ca rabh marbh aige acht an spideog agus an dreolán.
    Diarr sí air theacht chuig a dhinnear. Dubhairt sé léithe nach niosfad se biad na deoch na go geaillfeadh sé an ceann. Sa dheireadh thainig sé cuig a dhinnéar .
    Shéid nigean an fhathaigh fhídeog agus nuair a bhí an dinnear ithe aige, bhí an tuighe ar an sgioból aic le cleice as ach an ean san air.
    Bhí an tráthnóna fliuch ina dhiaidh sin, agus bhí sé spaisteoracht thart nuair a thainig an fathach mor na bhaile. Dhfiafruigh an fathach do an dtearin sé an gnaithe sin agus dibhairt seaiean go dtearn. Dubhairt an fathach leis annsin. Is tú an buachall is fearr a casadh orm ariamh.
    Bhí suil ag an fathach Sean a cur in bhais an oidhche sin agus bhí fhios ag a nigean sin. Dinnis sí sin do Sean sul a dteachaidh sé a luighe agus nuair a fuair siad an fathach na codladh rinne siad reidh le imtheacht as an ait ar fad.
    Thug siad leobhta an capall is fearr sá stábla, an meid saidhbhris a thiocfadh leobhta
    AT0313: The Girl as Helper