Scoil: Toomore (uimhir rolla 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a chuir sí amach in a codhladh. Chuaidh duine amach oidhche amach agus bhí trí súilí aicí, dhá cheann ar thosach agus ceann amhain ar chúl.
    Níor thuit an cailleach seo in a codhladh agus fuair sí amach an caoí a bhí an fear ag maireactáil. Nuair a tháinig sí isteach duibhairt sí go raibh caora dubh ag tabhairt an bidh dó agus do cheap an bhean an chaora a mharbhú.
    Níor éirigh leí an rud seo a dhéanamh mar bhí na caorigh go leir dubh agus céard a dhein sí acht an cailín a marbhú i n-ionad. Do fuair sí luach a caothair agus bhí sé tuillte aicí.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Eibhlín Ní Mhóráin