School: Béal an Mhuirthid (C.) (roll number 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. (continued from previous page)
    acht bhí sé in a ghnás ag máirnéalaigh nuair a bhí "Éire na naomh agus na n-ollamh" mar ainmn ar Eirinn. Tá sé ráidhte nuair bhí an naomh in aonair ann go dtáinig spéir bhean óg áluinn chuige ag cur cathuighthe air. Sé a gléás ruaigthe thóg sé dhí bás leis an tart. Ní raibh san oileán acht tobar amháin agus le míorbhúiltibh rinne sé fuil de'n uisge agus ní bhfuigheadh sise acht fuil i leabaidh uisge gach uair a dféachadh sí le na tart a cosg. Tá an bhuaidh seo ar an tobar go dtí an lá indiu. Ní féidir le aoinne acht fireannach aon deor a taomadh as. Ní ionann an dath atá ar an uisge is d'feicfeá ar
    Inis Gluaire, Co. Mayo
    Eibhlín Nic Suibhne